Kunstgras of gewoon gras?
Kunstgras wordt tegenwoordig veelvuldig ingezet bij sporten als hockey en voetbal. Aan de ene kant zijn er positieve verhalen over kunstgras, aan de andere kant ook negatieve berichten. Het is de vraag of kunstgras in de toekomst nog meer populair wordt. Met andere woorden, is kunstgras een blijvertje?
Van achtertuinen tot sportvelden. Kunstgras is overal te vinden. Zelfs in een garage die speciaal gericht is op vrouwen. Toch zint het een groot aantal mensen niet dat er steeds meer de toevlucht genomen wordt tot kunstgras. Het nadeel is dat de ene expert het nog beter weet dan de ander en hoe harder er geroepen wordt, hoe onduidelijker de discussie.
Voetballen op kunstgras
Neem nu een simpel voorbeeld als voetbal. De tegenstanders van kunstgras zijn van mening dat je dankzij het spelen op kunstgras nooit tot goede prestaties kan komen. Zo zouden slidings nauwelijks mogelijk zijn, omdat dit zou leiden tot brandwonden. Voorstanders zijn het daarmee niet eens. Het is afhankelijk van het soort gras en bovendien kun je ook lelijke wonden oplopen na het uitvoeren van een sliding op (droog) gras. Maar een goede grasmat aanleggen kost veel tijd en geld. Je moet de juiste graszoden bestellen en het goed laten groeien kost kennis en tijd.
Waar het soms niet goed mogelijk is om echt gras te laten groeien, kiest men voor kunstgras. In stadions heeft het echte gras vaak last van (veel) schaduw. Dit komt de grasmat niet ten goede. Wat evenmin goed is voor gras is sneeuw. Eigenlijk zou je na een winter het gras met rust moeten laten tot aan de lente. Iets dat tijdens een voetbalcompetitie dus niet gebeurd. Vandaar dat het gras tussentijds regelmatig vervangen moet worden.
PAK’s
Dan is er nog het hardnekkige gerucht dat de ronde doet over kunstgras en de relatie tussen kanker. De rubberkorrels zouden te veel kankerverwekkende Polycyclische aromatische koolwaterstoffen (PAK) bevatten. Onderzoek uitgevoerd door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu toonde in 2006 aan dat er geen sprake is van een gezondheidsrisico, omdat er weinig PAK’s vrijkomen, zelfs niet bij het maken van een sliding.
Waar het in andere sporten volstrekt normaal is om gebruik te maken van kunstgras (hockey bijvoorbeeld), is in de voetbalwereld nog een interessante discussie. De komende jaren moet duidelijk worden in wiens voordeel deze discussie beslecht zal worden.
Ondertussen lijkt de consument ‘om’ te zijn. Steeds meer huishoudens kiezen ervoor om kunstgras te leggen of laten leggen in de achtertuin. Vooral dat laatste is erg handig, want je hoeft niets zelf te doen. Het is dan niet zonder reden dat de bedrijven die dit soort diensten leveren het erg druk hebben. Zelf doen zou een optie kunnen zijn, maar dit heeft nogal wat voeten in de aarde. Bovendien komt het aan op enige kennis van vooral afwatering en fundering voor het kunstgras.
Kunstgras in de tuin
Dat het aankomt op een nodige kennis toont de pagina over hoe het in Oss gevestigde Tuin en Kunstgras. Het is niet zonder reden dat dit bedrijf heeft ingezien dat naast het verkopen van kunstgras ook het leggen van kunstgras een goed idee is.
De komende jaren worden beslissend als het gaat om het gebruik van kunstgras in de sportwereld. Als het om de gewone consument gaat, lijkt de strijd tussen echt gras en kunstgras al langzaam in het voordeel beslist te worden van het kunstgras.